Cursurile programului

Cursurile vor putea fi studiate în mod individual sau ghidate de un profesor în timpul orelor, prin introducerea acestora ca discipline opționale.
Astfel, vor exista 8 curricule, divizate în patru grupuri de lecții

01.

Programarea Algoritmilor în C/C++

02.

Inteligența Artificială

Acest grup de lecții îi va ajuta pe copii să conștientizeze mai bine modul în care acționează computerele („machine learning”) prin algoritmi și programare, precum și modul în care ne pot modela viața. De asemenea, ei vor înțelege mai ușor beneficiile și oportunitățile de care ne putem bucura utilizând inteligența artificială (IA) – cea mai importantă tehnologie care generează soluții inovative pentru societate.

03.

Proiectarea și Dezvoltarea Web

04.

Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile

Paginile web și aplicațiile mobile au devenit parte din rutina cotidiană. Iată de ce, cunoștințele în domeniu trebuie să fie asimilate chiar din școală. Elevii vor studia mai aprofundat domeniul dezvoltării de software, creare pagini web și aplicații mobile pe Android, prin analizarea nevoilor utilizatorilor și proiectarea aspectului softului/aplicației. Actualmente, dar și pe viitor, dezvoltatorii care pot crea atât aplicații mobile inovatoare, cât și pagini web de calitate vor fi la mare căutare pe piața muncii.

05.

Design Grafic

06.

Video Storytelling

Aceste cursuri online vor contribui la dezvoltarea abilităților creative ale elevilor în domeniile design grafic și video storytelling. Elevii vor învăța cum să redea vizual idei și istorii, dar și cum să creeze pliante, broșuri, felicitări și altele. În pofida progresului tehnologiilor informaționale și a automatizării locurilor de muncă, va exista în continuare cerere față de profesiile creative, pe care mașinile și tehnologia nu le vor putea înlocui.

07.

Inteligența Emoțională

08.

Antreprenoriat

Antreprenoriat Al patrulea grup de cursuri online se va concentra pe dezvoltarea abilităților non-cognitive ale adolescenților, cum ar fi maturitatea emoțională, empatia, abilitățile interpersonale și construirea spiritului lor antreprenorial. Elevii vor putea, de asemenea, să învețe despre antreprenoriat, construindu-și abilitățile de leadership, comunicare, prezentare și gândire critică.

„Tekwill în fiecare școală”

„Tekwill în fiecare școală” este un program complex de cursuri extra-curriculare online (inițial acoperind exclusiv disciplinele IT), care își propune să dezvolte abilitățile copiilor, pentru a fi mai pregătiți pentru profesiile de mâine. Inițiativa prevede dezvoltarea mai multor conținuturi gratuite pe domenii prioritare accesibile tuturor instituțiilor de învățământ secundar general din Republica Moldova.

Aceasta cuprinde mai multe cursuri și resurse educaționale digitale și inovative, dedicate elevilor cu vârste cuprinse între 13-19 ani și profesorilor. Astfel, „Tekwill în fiecare școală” își propune transformarea educației din RM, atât prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, cât și prin introducerea în procesul de predare și învățare din cadrul instituțiilor de învățământ a noilor metodologii: învățarea mixtă („blended learning”) și clasa inversată („flipped classroom”).

Cursurile vor fi disponibile pentru a fi studiate atât în mod independent, cât și ghidate de un profesor în clasă, prin introducerea acestora în instituțiile de învățământ ca discipline opționale. Cu ajutorul cursurilor oferite, elevii vor avea posibilitatea să-și cultive gândirea critică, să-și dezvolte creativitatea și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare interpersonală.

Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat și ale cetățenilor din țară și diasporă (în cadrul campaniei de crowdfunding TwentyTu, desfășurată în anul 2018), precum și ale partenerilor de dezvoltare externi – PNUD Moldova, USAID, Suedia. Susținerea lor a fost oferită prin intermediul proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC. Proiectul se bucură și de suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la baza parteneriatului stând Memorandumul de Înțelegere semnat la 14 iunie 2018.